Κύθηρα

Τα Κύθηρα βρίσκονται στη Νότιο Ελλάδα, μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης. Η γεωγραφική θέση του νησιού προσέδιδε μεγάλη στρατηγική ισχύ σε όποιον το κατείχε, διότι αποτελούσε το σημαντικότερο σημείο ελέγχου της θαλάσσιας διακίνησης εμπορίου στην δυτική πύλη του Αιγαίου Πελάγους. Αυτό εξηγεί ιστορικά την συνεχή διεκδίκηση του νησιού από πολιτισμούς της Μεσογείου και γειτονικούς λαούς. Σήμερα τα Κύθηρα είναι ένα νησί με 4.500 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.

Τα Κύθηρα αποκαλούνται νησί του έρωτα αφού εδώ σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου γεννήθηκε η Ουράνια Αφροδίτη. Τα κλασσικά χρόνια αποτελούσαν το “μήλον της Έριδος” για τους Αθηναίους που διεκδικούσαν να το πάρουν από τους Σπαρτιάτες. Μετά τα ρωμαϊκά χρόνια, το 13ο αιώνα τα Κύθηρα περιήλθαν στην κατοχή των Ενετών και το 19ο αιώνα στους Βρετανούς για να ενωθούν με το Ελληνικό Βασίλειο το 1864. Σήμερα ανήκουν διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής.

Τα Κύθηρα ως νησί της Αφροδίτης ενέπνευσαν καλλιτέχνες, ζωγράφους και ποιητές που στο πέρασμα των αιώνων ανέδειξαν μια αλληγορική και συμβολική εικόνα ως του τόπου του ιδεατού και ονειρικού, που κάθε άνθρωπος επιθυμεί.

Αυτός ο ιδεατός τόπος, αυτή η ουτοπία υπάρχει. Και ανοίγει μια μεγάλη αγκαλιά για να σας περιβάλει! Ακολουθήστε τα λόγια των ποιητών και ταξιδέψτε στα Κύθηρα

Kythera Greece