Αξιοθέατα

kapsali

Η Χώρα Κυθήρων με το κάστρο και το Καψάλι

Η πρωτεύουσα του νησιού βρίσκεται στο νότιο άκρο. Αποτελεί το ιστορικό κέντρο διοίκησης των Κυθήρων από τα τέλη του 16ου αιώνα υπό των Ενετών και αργότερα επί Αγγλοκρατίας. Μετά την ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα, το 1864, συνέχισε μέχρι και σήμερα να αποτελλεί την έδρα των Κυθήρων. Ο οικισμός με τα ολόλευκα σπίτια, τα γκαλντερίμια και τις πολλές εκκλησιές του αναπτύσσεται σε ύψωμα που καταλήγει στο μεσαιωνικό κάστρο και προσφέρει εξαιρετική θέα προς κάθε κατεύθυνση. Το Καψάλι, το επίνειο της πρωτεύουσας των Κυθήρων βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιόμετρα κατηφορίζοντας τον κεντρικό δρόμο από το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Έχει μια οργανωμένη πλαζ με καταστήματα αναψυχής όπως καφέ και εστιατόρια, ενώ τις βραδινές ώρες προσφέρει ένα ρομαντικό περίπατο με μουσικές, εκδηλώσεις τέχνης και διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Kythera HotelsΟ καταπράσινος Μυλοπόταμος

Είναι ένας από τους ιστορικούς οικισμούς του νησιού που απλώνεται σε ένα σύμπλεγμα από λαγκάδια με τρεχούμενα νερά, καταρράκτες, νερόμυλους και ιστορικά μνημεία. Η πλατεία του χωριού, φιλοξενεί εστιατόρια, καφέ και καταστήματα λαϊκής τέχνης. Στα νερά που περνούν μέσα από το χωριό θα συναντήσετε αρκετές πάπιες να απολαμβάνουν τη δροσιά κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατανιών. Ο καταρράκτης της Φόνισσας είναι η σημαντικότερη ατραξιόν του χωριού, ενώ λίγο πιο κάτω, υπάρχει μονοπάτι που θα σας οδηγήσει και σε άλλους καταρράκτες και νερόμυλους. Μπορείτε να κολυμπήσετε στα δροσερά νερά της ρεματιάς. Επίσης στο Μυλοπόταμο επισκεφτείτε το μεσαιωνικό οικισμό της Κάτω Χώρας με τα βυζαντινά εκκλησάκια. Απομακρυνθείτε λίγο προς τα δυτικά αν θέλετε να κολυμπήσετε στη μικρή παραλία του Λιμνιώνα ή αν θέλετε να επισκεφτείτε το σπήλαιο Αγίας Σοφίας που πραγματικά προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία ξενάγησης.

Kythera HotelsΟ Ποταμός και το Κυριακάτικο Παζάρι

Το μεγαλύτερο χωριό του νησιού βρίσκεται στο βορρά. Ασφαλώς ένας από τους ιστορικούς μεγάλους οικισμούς των Κυθήρων, σας προσκαλεί να επισκεφτείτε τα απόκρυφα σοκάκια του, με κατοικίες ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και με την κεντρική πλατεία στην οποία έχουν γραφεί μερικές από τις πιο ιστορικές σελίδες του τόπου. Εκεί δεσπόζει ο ναός της Παναγίας Ιλαριώτισσας και το Δημαρχιακό Μέγαρο Ποταμού (κάποτε ο Ποταμός αποτελούσε αυτόνομο δήμο). Στην κεντρική πλατεία λειτουργεί το Κυριακάτικο Παζάρι, η υπαίθρια αγορά του νησιού, μία παράδοση αιώνων, που διατηρείται ως τις μέρες μας. Αξίζει να αφιερώσετε μια βόλτα για ψώνια, καφέ ή ουζάκι στην πλατεία και γνωριμίες με ντόπιους αγρότες – παραγωγούς που θα σας προμηθεύσουν αγνά κυθηραϊκά προϊόντα.

Kythera HotelsΗ Παλαιόπολη και τα Λουτρά της Αφροδίτης

Η αρχαία πόλη των Κυθήρων. Πρόκειται για την ανατολική ακτή του νησιού, με την Ακρόπολη των Κυθήρων στο λόφο “Παλαιόκαστρο” και το λιμάνι της Σκάνδειας στην παραλία. Όλη η περιοχή μαζί με τον οικισμό του Αβλέμονα (παλαιότερη ονομασία Άγιος Νικόλαος) αποτελούν τα “ιστορικά” Κύθηρα από την εποχή των Μινωιτών μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια. Επισκεφτείτε τα “Λουτρά της Αφροδίτης” που βρίσκονται πάνω από την παραλία της Σκάνδειας. Στο σημείο εκείνο υπάρχουν λαξευμένοι στο βράχο τάφοι, ενώ λίγο πιο δίπλα η μορφολογία του βράχου σχηματίζει κατά τους ντόπιους το θρόνο της Ουράνιας Αφροδίτης που γεννήθηκε σε αυτή τη θάλασσα. Αξίζει να κολυμπήσετε, να περπατήσετε, να βολτάρετε στο χωριό του Αβλέμονα και να γευματίστε ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες.

Kythera HotelsΤα Μητάτα και τα Βιαράδικα έχουν τις πρασινάδες…

Ένα από τα πιο όμορφα συμπλέγματα του νησιού είναι το φαράγγι του Τσάκωνα με δύο χωριά, τα Μητάτα και τα Βιαράδικα να δεσπόζουν στις παρυφές των γύρω λόφων. Πρόκειται για μια καταπράσινη ρεματιά με τις πηγές να τρέχουν όλο το χρόνο και να ποτίζουν τα μποστάνια των χωρικών. Η περιοχή προσφέρεται για να απολαύσετε τη θέα, να γευματίσετε και να περπατήσετε τη ρεματιά.

Kythera HotelsΟ Καραβάς, το Γερακάρι και ο φάρος του Μουδαρίου

Μια βόλτα στο βορειότερο μέρος του νησιού θα σας εντυπωσιάσει για την πυκνή βλάστηση και τα δάση της. Ξεκινήστε τη βόλτα σας με επίσκεψη στο χωριό του Καραβά, ιστορικού οικισμού που γέννησε μεγάλες προσωπικότητες. Το χωριό έχει αρκετές πηγές, όπως του Αμήρ Αλή και της Πορτοκαλιάς. Από το δρόμο του Αμηρ Αλή μπορείτε να συνεχίσετε κατευθυνόμενοι στο φάρο Μουδαρίου. Η θέα από εκεί είναι εκπληκτική, ενώ οι φαροφύλακες με ευχαρίστηση θα σας ξεναγήσουν. Επιλέξτε μέσα από το πλούσιο χωμάτινο οδικό δίκτυο να γνωρίσετε τους γειτονικούς οικισμούς του Καραβά και να διασχίσετε το μεγαλύτερο δάσος των Κυθήρων, στο Γερακάρι, που θα σας ανταμείψει με την ομορφιά του.

myridiaΗ Παναγία Μυρτιδιώτισα με τον Αη Νικόλα τον Κρασά

Το μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας βρίσκεται στις δυτικές ακτές. Η παράδοση λέει ότι ένας βοσκός βρήκε την εικόνα ανάμεσα στις μυρτιές, εκεί που είναι χτισμένο σήμερα το μοναστήρι. Ο βοσκός αρχικά έχτισε το μικρό εκκλησάκι, ενώ στα μέσα του 19ου αιώνα χτίστηκε ο μεγάλος ναός ακριβώς από πάνω. Ξεναγηθείτε στο μοναστήρι και νιώστε την γαλήνια ατμόσφαιρα που το περιβάλλει. Αν θέλετε να απολάυσετε το ηλιοβασίλεμα, ακολουθήστε το χωματόδρομο που οδηγεί στο μικρό εκκλησάκι του Αη Νικόλα του Κρασά, που κρέμεται στα βράχια πάνω από τη θάλασσα.

kythera hotelsΤο Κυπαρισσόδασος στα Λουραντιάνικα

Το νησί των Κυθήρων κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις. Μία από αυτές είναι ένα μικρό κυπαρισσόδασος στον οικισμό Λουραντιάνικα κοντά στο Λιβάδι. Σας συνιστούμε να αγοράσετε τρόφιμα και νερό και να το επισκεφτείτε για να απολαύσετε ένα όμορφο πικ-νικ κάτω από τη δροσερή σκιά και τα αρώματα των δέντρων.

paleochoraΟ Άγιος Δημήτρης και ο Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα

Οι Ευδαιμνογιάννηδες της Μονεμβασίας ίδρυσαν στα μέσα του 13ου αιώνα μ.Χ τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου στο φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας. Η καλή οχύρωση και η μη ορατότητα του οικισμού από τη θάλασσα, προστάτευε από τις πειρατείες τον ντόπιο πληθυσμό. Λίγο μετά, τα Κύθηρα πέρασαν στην σφαίρα της ενετικής κυριαρχίας αφού οι Ευδαιμονογιάννηδες κατά ένα τρόπο συνθηκολόγησαν με τους Ενετούς Βενιέρ που ήδη έλεγχαν την Κρήτη. Ο οικισμός του Αγίου Δημητρίου αποτελούσε την πρωτεύουσα και το διοικητικό κέντρο του νησιού μέχρι το 1537, όταν ο αρχιναύαρχος του οθωμανικού στόλου, Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα εκτέλεσε ένα μεγάλο σχέδιο επίθεσης σε όλες τις ενετικές κτήσεις στο Αιγαίο. Εκείνη τη χρονιά επιτέθηκε στα Κύθηρα, πολιόρκησε, κατέλαβε και λεηλάτησε τον οικισμό. Σήμερα, η Παλιόχωρα, όπως αποκαλείται ο οικισμός του Αγίου Δημητρίου, είναι ένα από τα αξιοθέατα που κόβουν την ανάσα στη θέα της άγριας ομορφιάς. Επισκεφτείτε την και ταξιδέψτε στο χρόνο που ζωντανεύει θρύλους και διεγείρει τη φαντασία…

kythera hotelsΗ Γέφυρα του Κατουνιού

Στις αρχές του 19ου αιώνα, κι ενώ τα Κύθηρα περνούν στην κατοχή των Βρετανών, ο Βρετανός αρμοστής Μακφέιλ, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, χαράσει ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων έργων όπως κεντρικό οδικό δίκτυο, γέφυρες, σχολεία, λιμάνια, φάροι, υδραγωγεία. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα συγκαταλέγεται η γέφυρα του Κατουνίου με τα 13 τόξα. Η πέτρινη γέφυρα ολοκληρώθηκε το 1926 και παραδόθηκε σε χρήση. Ένας θρύλος λέει ότι η γέφυρα αυτή χτίστηκε εκεί για τα μάτια μιας νεαρής Κυθήριας που έμενε στον οικισμό του Κατουνίου. Ο Μακφέιλ ήταν γοητευμένος από την ομορφιά της και αναζητούσε ένα τρόπο να βρίσκεται εκεί συχνά για να την γνωρίσει. Η επίβλεψη του έργου θα του έδινε αυτή την ευκαιρία. Η αλήθεια είναι όμως ότι η γέφυρα θα γινόταν ούτως ή άλλως, αφού αποτελούσε τμήμα του δρόμου που θα συνέδεε την πόλη των Κυθήρων με το λιμάνι του Αβλέμονα.